وی با بیان اینکه مهار کردن آب کار درستی است، اما به دلیل برخی اقدامات صورت گرفته در کشور نقدهای بر آن وارد ا. ست گفت: یکی از مشکلاتی که گریبانگیر کشور ما بوده استفاده از سفرههای زیرزمینی آب است که تعادل سفرهها را بر هم زده است.
وزیر جهاد کشاورزی افزود: در ۵ سال اخیر بیشترین سرمایهگذاری که در موضوع آب در کشور انجام شده برای افزایش بهرهوری آب در مزرعه انجام شد.
حجتی گفت: به منظور تغذیه و جلوگیری از روش بیرویه از سفرههای آب زیرزمین طرح تعادلبخشی آب در دستور کار دولت قرار گرفته است که این طرح با مدیریت وزارت نیرو و مشارکت مردم در حال انجام است.
وزیر جهاد کشاورزی گفت: باید برای مدیریت منابع آب در ۶۱۰ دشت کشور طرحهای جداگانهای تدوین و اجرا شود به همین منظور مشارکت جوامع محلی و دستگاههای ذیربط در اجرای این طرح ضرورت دارد.
حجتی همچنین با اشاره به احداث قنات در ایران گفت: از افتخارات ملت ایران در بهرهوری صحیح از منابع آبی حفر قنات است و امروز نیز مردم برخی استانها با کاهش برداشت از حقآبههایشان نسبت به تعادلبخشی آب در سفرههای زیرزمینی اقدام میکنند.
* افزایش ۲درصدی راندمان آبیاری کشاورزی کشور
وزیر جهاد کشاورزی افزود: در دولتهای یازدهم و دوازدهم براساس سرمایهگذاریهای انجام شده در بخش آب میزان هدررفت در بخش کشاورزی به شدت کاهش یافته و در این دوره با بهرهگیری از دانش تکنولوژی روز راندمان آب سالانه ۲ درصد افزایش مییابد.
حجتی گفت: به دلیل محدودیت منابع آب در سطح تابستان و تبخیر زیادی که وجود دارد ترجیح دادیم که محصولات آببر و تابستانه مانند ذرت را با واردات آب مجازی از دیگر کشورها تامین کنیم و به منظور بهرهگیری آب (سبز) باران سطح کشت برخی از دیگران محصولات مانند چغندر قند را از بهاره و پائیزه انتقال دهیم.
وی گفت: کشت نشایی و توسعه کشتهای گلخانهای از برنامههای وزارت جهاد کشاورزی از دیگر برنامهها برای مدیریت مصرف آب است.
وزیر جهاد کشاورزی افزود: در شش ماهه ابتدایی سالجاری حدود ۱۴۰۰ هکتار گلخانه در کشور ایجاد شده است که در مقایسه با سال قبل افزایشی دو برابری دارد.
* تراز تجاری بخش کشاورزی ۱.۲ میلیارد دلار بهبود یافت
حجتی گفت: با وجود آنکه هر ساله آب کمتری به بخش کشاورزی اختصاص داده میشود، اما تراز تجاری ما ۸ ماهه ما در بخش کشاورزی نشان میدهد که تراز غذایی کشور در مقایسه با مدت سال قبل ۱.۲ میلیارد دلار بهبود یافته و از منفی ۳.۵ میلیارد دلار در سال ۹۶ به منفی ۲.۳ میلیارد دلار رسیده است. در ۵ سال اخیر بهرهوری آب سالانه ۶ درصد رشد داشته است و به ازای مصرف یک متر مکعب آب برای تولیدحدودا ۹۰۰ گرم ماده خشک به حدود ۱۳۲۰ گرم رسیده است.
وی افزود: توسعه مکانیزاسیون بخش کشاورزی و استفاده از بذور جدید و مناسب نیز در افزایش بهرهوری مصرف آب و راندمان تولید نقش مؤثری داشته است؛ اجرای تعادلبخشی برای افزایش راندمان و بهرهوری آب ضروری است؛ بنابراین گزارش تفاهمنامه طرح بهرهوری آب کشور به وسیله محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی و غلامحسین شافعی رئیس اتاق بازرگانی ایران به امضا رسید.